Vanyúr Ákos

Film Maker, Video Designer

AKOŠ VANJUR

Film Maker, Video Designer

1
1

Szoftver ismeretek

Premiere

100%

After Effects

100%

Blender 3D

60%

Photoshop

85%

Illustrator

70%

EGY KICSIT RÓLAM

Vanyúr Ákosnak hívnak, és 1986 januárjában születtem. Gyors matek, igen, 2015-ben 29 éves vagyok, 15 év szakmai tapasztalattal a hátam mögött. Azt mondják, a vízöntők kreatív emberek, szeretik a kihívásokat, maximalisták. Valaki hisz benne, valaki nem, én azért néha magamra ismerek.

Térjünk rá a szakmai részre:

A filmezést családi vállalkozásban kezdtem világítós, vágó, majd operatőrként. Ez hat évig tartott. Lagzikat, elsőáldozásokat, és mindenféle céges-és családi rendezvényeket vettem fel. Őszintén? Meguntam. Egy idő után semmi kihívást nem találtam bennük, mindig ugyanaz történt, és hidd el, amikor kívülről fújod a templomi esküvő teljes szövegét, jobb, ha lépsz.

Ezért 2007-ben elkészítettem az első önálló rövidfilmem egy filmes pályázatra, amellyel sikerült elhoznom az első díjat Budapestről. Az Index.hu és az Indavideó közös pályázata volt. Éreztem, hogy ez az én utam, ezért egyre mélyebbre másztam a filmkészítés rejtelmeibe. Egyre többen gyűltek körém, egyre többen részt akartak venni a projektjeimben, így megalakult az artNova studios civil szervezet. Az ezt követő évek a tapasztalatszerzésről és tanulásról szóltak. Nagyrészt önerőből dolgoztunk, így legnagyobb fegyverünk a kreativitás és az elszántság volt. Megerősített az, hogy ahová pályáztunk, onnan legtöbbször díjjal tértünk haza. Egyre komolyabb projektekbe fogtam, és a felkérések is egyre szaporodtak. Ami a legfontosabb, hogy technikailag és tudásban is sikerült egyre komolyabb szintre lépni.

Ha kúlcsszavakat kellene mondanom az elmúlt 15 év tapasztalatairól, akkor ezeket sorolnám fel: After Effects, Premiere, Photoshop, Illustrator, Blender 3D, Slider, Jib, Krán, Dolly, Steadicam, DSLR kamera, forgatókönyvírás, casting, rendezés, gyártásvezetés, producer, hangtechnika, fénytechnika, fényelés, studió, greenbox, motiontracking, timelapse, motiongrafikák, 3D animációk, reklámfilmek, videóklipek, szitkom sorozat (Wágner család), előadások, online tanfolyamok, promo videók. Egyszóval, szeretem a kihívásokat, szeretek alkotni, és mint látható, legfontosabb szempontnak azt tartom, hogy mindig fejlődjek.

57
Képkocka
348
Elkészített Projekt
630
Órányi vágott videóanyag
6
Díj

MIÉRT SZERETEM CSINÁLNI, AMIT CSINÁLOK? MIÉRT SZERETEM A FILMKÉSZÍTÉST?

Egyszerűen élvezem minden pillanatát, feltölt a közös munka, élvezem, hogy az elképzeléseket életre tudom kelteni. Megtanultam, hogy minden egyes projektbe bele kell szeretni, hogy a lelkem bele tudjam tenni, mert ezt a nézők megérzik. Amikor látom, hogy sikerült mosolyt csalni az emberek arcára az alkotásaim révén, megtérül minden belefektetett energia. Amikor látom, hogy megérintem a lelküket, elgondolkodtatom őket, elégedettek, akkor tudom, hogy jó, amit csinálok, és ez megerősít abban, hogy jó úton haladok.

Portfólió

HARDWARE ISMERET

DSLR

100%

DV,HDV,4K

100%

Kamera dolly

100%

Crane & Jib

80%

Slider

100%

Steadicam

70%

A megrendelők sok esetben azzal kezdik, hogy nem tudják, miként lehetne megoldani, amit elképzeltek, és látom, hogy egyre szűkítik és szűkítik az elképzelésiket, és egyre bizonytalanabbak. Ekkor szoktam azt mondani, hogy ez rossz irány. Felejtsd el, hogyan lesz megvalósítva! Álmodj nagyot, olyat, amit csak elbír a képzeleted, mondd el, a többit pedig bízd rám! Az én dolgom az, hogy az álmodat filmre vigyem.

Kapcsolat

DÍJAK ÉS KITÜNTETÉSEK

2008

Klónozom magam (rövidfilm),
Index, Indavideó filmpályázat(Budapest, HU)
Zsűritagok: Bazsó Gábor, Kuglic Ákos
Helyezés: 1.

2009

A Peches Ember (rövidfilm
Generali Biztosító, Indavideó filmpályázat (Budapest, HU)
Helyezés: 1.

2010

Dohányzás (rövidfilm)
ARC filmpályázat (Budapest, HU)
Zsűritagok: Geszti Péter, Bakos Gábor
Helyezés: TOP 8

2012

A Wágner család (websorozat)
Webse.tv filmpályázat (Budapest, HU)
Díj: Közönség

2013

Bagolyvédők (természetfilm)
Csodakút Nemzetközi Természetfilm-fesztivál (Kanizsa, SR)
Díj: Legjobb szöveg

2013

Az ember, ki az Istent kereste (rövidfilm)
III. Egri József Nemzetközi Ifjúsági Filmpályázat (Topolya, SR)
Helyezés: 3.